Cum migrezi de la Thinkific la WordPress. Partea 1: Planificarea și pregătirea datelor

Cum migrezi de la Thinkific la WordPress. Partea 1: Planificarea și pregătirea datelor

acum 7 luni ·
· 8 min de citit

În această serie de 5 articole îmi propun să scriu despre cum am făcut migrarea de la platforma de e-learning Thinkific la WordPress, cum am exportat datele din Thinkific, ce tehnologii am folosit, cum m-a ajutat interfața liniei de comandă de la WordPress (WP-CLI) și cum am făcut alte modificări minore în șabloane sau folosind cârligele (hooks) din API-ul WordPress. Mai jos îți las lista de articole din serie:

Cuprins

Introducere

2023 s-a încheiat cu o mică provocare pentru mine în privința WordPress. La care am răspuns cu bucurie „Da!”. Este vorba despre migrarea conținutului site-ului masterclassonline.ro, site aparținând Asociației Culturale Cărțile pe față, pe WordPress.

Site-ul de e-learning a fost până acum găzduit pe platforma Thinkific, o platformă dedicată cursurilor online. Motivul principal pentru această migrare a fost prețul. Și pentru câteva cursuri, o astfel de platformă este prea mult.

Iar WordPress vine aici ca o mănușă. Este flexibil, sunt câteva module serioase de e-learning pe piață, există o flexibilitate și mai mare la dezvoltarea de noi funcționalități și experiența pe care o am îmi este cu atât mai plăcută. Pot aduce și niște îmbunătățiri de performanță. Migrarea datelor dintr-o parte în alta este doar o chestie de timp.

Am ales WP-CLI, interfața de linie de comandă pentru WordPress, pentru că procesul este unul singular, am nevoie de monitorizare în timp real în timpul migrării, am control total asupra datelor și limitările sunt doar cele pe care le impun eu în configurările locale PHP, rulând migrarea local și abia apoi mutând site-ul în instanța de producție.

Planificare migrare

Evaluarea cerințelor și resurselor necesare

În cazul meu, datele de care am nevoie din Thinkific sunt următoarele:

Trebuie îndeplinite și condițiile de înrolare a utilizatorilor la cursurile din WordPress care, spre exemplu, presupun crearea unor comenzi WooCommerce. Pe lângă acestea, pe viitoarea platformă am nevoie de funcționalitățile următoare:

Crearea unui plan detaliat pentru migrare

Pentru noua casă a site-ului Masterclass Online am ales modulul Tutor LMS configurat împreună cu WooCommerce pentru procesarea comenzilor, cu plată, facturare și restul integrărilor, dar aici n-am să intru mai mult în detalii.

Am studiat apoi modulul de e-learning pentru a stabili care sunt cerințele tehnice de care am nevoie pentru a migra datele:

Mai departe am stabilit lista cu acțiuni pe care le am de îndeplinit:

Exportarea și pregătirea datelor din Thinkific

În privința datelor am avut un pic de furcă, dar în cele din urmă s-a dovedit a fi relativ ușor să le export.

Utilizatorii

Din fericire există o metodă la îndemână pentru a exporta lista de utilizatori: Panou de control Thinkific > Student Support > Users > clic pe butonul „Export”.

Export utilizatori din panoul Thinkific

Când procesarea va fi gata, va fi trimisă o notificare pe email cu o legătură pentru a descărca fișierul în format CSV.

Antetul fișierului CSV exportat arată așa:

First Name,Last Name,Amount spent,Date created,Email,Enrollments,Enrollments - list,External source,Last sign in,Referred by,Roles,Sign in count

Dintre toate datele, am nevoie doar de următoarele:

Așa că fie pot face o normalizare în fișier și să elimin tot ce nu am nevoie, fie să parcurg fișierul și să aleg din el doar datele necesare (în prima fază am mers pe varianta a doua).

Cursurile

Fiind doar 4 cursuri, nu am văzut oportun să fac un export al lor. De fapt, nici nu există această posibilitate în panoul de control de la Thinkific (sau n-am găsit eu).

Cursurile le-am creat manual în modulul de e-learning și ca produse în WooCommerce. Procesul a fost destul de rapid, mai mult a durat să le aranjez vizual și să le bibilesc cu Elementor.

Este un pic ciudat modul în care Thinkific exportă lista de utilizatori pentru că în câmpul Enrollments - list din fișierul CSV, fiecare utilizator are o listă separată prin virgulă a titlurilor cursurilor la care este înrolat. Astfel a trebuit să parcurg fiecare listă de la fiecare utilizator, în timpul importului, și să fac o potrivire manuală pentru a seta relațiile utilizatorului cu cursurile pe care le urmează.

📛 Singurul minus din această privință este că modulul dezvoltat nu este chiar „plug-and-play”, ci va avea nevoie de o adaptare la acea potrivire manuală pentru o eventuală rulare pe un alt set de date.

Progresul

Aici este vorba despre progresul fiecărui utilizator făcut în cazul fiecărui curs pe care-l urmează. Din nou, lista cu progresul fiecărui utilizator se poate exporta cu ușurință din panoul de control Thinkific.

Export progres din panoul Thinkific

📛 Un alt minus al platformei Thinkific este că progresul se poate exporta doar individual, per curs și nu în bloc. Așa că dacă ai multe cursuri pe platformă și vrei o astfel de migrare, s-ar putea să ai o treabă mai serioasă de făcut.

Antetul fișierului CSV al progresului exportat arată așa:

Email,Completed At,% Completed,<Nume-capitol-1>,<Nume-capitol-2>,...,<Nume-capitol-n>

Valorile pentru coloanele cu <Numele capitolelor> sunt între 0 și 100.

O să vezi mai departe în partea a treia a seriei de articole că am făcut un compromis și am tratat doar progresul cu valoarea 100. Restul valorilor diferite de 100, fiind mai puține, mi-am asumat să le actualizez manual direct în baza de date.

Recenziile

Thinkific nu are o metodă prietenoasă pentru utilizator pentru a exporta recenziile cursurilor. La o căutare rapidă pe Google am dat de acest articol care m-a îndrumat cum să obțin recenziile fiecărui curs. Din nou, dacă ai multe cursuri pe platformă și vrei să faci o astfel de migrare pe WordPress, va fi nevoie de mai multă muncă manuală.

Revenind, recenziile cursurilor sunt disponibile în sursa paginii fiecărui curs. Așa că le-am luat de acolo (după ce m-am asigurat că sunt toate validate din panoul de control Thinkific!) în format JSON de această dată și așa am lucrat cu ele mai deprte (de dragul dinamicii 😁 - glumesc, mi s-a părut mai ușor să le parcurg așa).

Structura fiecărui obiect JSON pentru recenzii arată așa:

recenzii-curs-1.json
{
  "@context": "http://schema.org",
  "@type": "Product",
  "name": "<nume-curs>",
  "aggregateRating": { "@type": "AggregateRating", "ratingValue": "4.6", "reviewCount": 5 },
  "review": [
    {
      "@type": "Review",
      "author": { "@type": "Person", "name": "<nume-recenzor>" },
      "description": "<descriere-recenzie>",
      "name": "<titlu-recenzie>",
      "date": "November 26, 2021",
      "reviewRating": { "@type": "Rating", "bestRating": 5, "ratingValue": 5, "worstRating": 0 }
    },
    // ...
  ],
    "image": "<url-imagine-curs>"
}

Încheiere

Mulțumesc că ai avut răbdare până aici. 🍻 Până acum am planul de migrare și toate datele de care am nevoie din Thinkific în fișierele lor separate.

În următorul articol voi aborda partea care-mi place cel mai mult, implementarea uneia dintre comenzile WP-CLI. ✌️

Dacă ai nevoie de o astfel de migrare, dă clic mai jos și hai să discutăm.

Contactează-mă

Partajează pe: