Gânduri în rânduri

Orasul celor 7 minuni

Buna ziua tuturor !
Probabil cu toţii aţi auzit de Oraşul celor 7 minuni, Caracal, dar nu ştiţi că majoritatea minunilor au dispărut cu timpul.
Ceasul din gară

Singura minune rămasă este ceasul din gară care are pe o parte orele notate cu cifre arabe iar pe altă parte cifre romane.

Cimitirul pe Str. Învierii

O altă minune a fost constituită de faptul că pe o lungă perioadă de timp strada pe care se afla cimitirul se numea Învierii.
În 1877 a fost contruit acest cimitir pt. a fi îngropaţi eroii Războiului de Independenţă, însă cand localnicii şi-au dat seama de acest lucru a fost schimbata denumirea străzii.

Penitenciarul pe Str. Libertăţii

Pe la 1950 strada pe care se află acum Judecătoria, şi unde de la 1848 funcţionau Tribunalul şi un loc de detenţie a primit denumirea Libertăţii. După desfiinţarea închisorii a dispărut si denumirea străzii însă “minunea” s-a păstrat.

Fabrica de pâine pe Str. Foametei

Actuala stradă Craiovei se numea Foametei, iar după construirea fabricii de pâine a început să se vorbească despre o nouă minune, dar la scurt timp s-a luat decizia de a fi schimbata denumirea străzii.

În prezent se vorbeşte despre multe alte “minuni”, dar unele sunt inventate.
Cateva exemple ar fi:

  • Macaraua uitată între blocuri dupa construcţia acestora
  • Incendiul de la sediul pompierilor
  • Porţile de la poliţie au fost furate
  • Biletul de autobuz din gară până în centru era 1,25 lei, iar din centru până la gară era 1,50 lei.
  • Un om şi-a legat capra de o bariera, iar când s-a ridicat bariera capra a fost spânzurată.
  • A fost construită o statuie cu eroi de război cu puştile îndreptate spre Casa Armatei.

Cea mai des auzită este că în Caracal s-a răsturnat carul cu proşti. Legenda s-a creat dintr-o confuzie, există mai multe teorii care contrazic acest lucru. Una dintre ele ar fi că în acel car se afla prostimea(denumirea oamenilor din popor), varianta auzită mai des de mine: era vorba de nişte oameni care veniseră la târgul de săptămâna cu ploşti, iar de la ploşti la proşti a fost doar un pas.

Articol realizat de Mihaela-Lavinia N.

7 comments

  1. Chiar azi la “Asta-i Romania” de pe Kanal D ,a fost un reportaj despre asa zisele minuni din Caracal:) . Orice s-ar spune Caracalul este un oras foarte frumos si are ceva aparte , dar din pacate este si locuit …

  2. Amuzante minunile din Caracal, desi este putin impropriu spus minuni. Si cu ocazia asta am aflat si de unde vine expresia “s-a rasturnat carul cu prosti”. Sa ai o duminica relaxanta!