Observator literar

Astăzi la ora de limba şi literatura română, eram captivat de spusele doamnei profesoare despre legăturile dintre diferiţi scriitori din perioada paşoptistă şi nu numai. La fiecare eveniment pe care îl descria îmi era greu să nu-mi imaginez împrejurările, ba mai mult, să mă imaginez chiar eu participând la acţiune, eventual observând fiecare mişcare şi gest al celorlalţi participanţi, marii scriitori, bineînţeles.

Acest “observator”, cum îi place doamnei profesoare să îi spună, mi l-am format de când eram mic şi citeam plin de pasiune şi suspans povestiri, basme şi poveşti. Iubeam momentele de excelenţă când citeam şi cartea îşi făcea treaba de a mă atrage cu trup şi suflet în paginile ei.

Cu personajele din cărţile copilăriei (Doi ani de vacanţă – o carte de marcă), prieteni, până la urmă, pot spune că am trecut prin situaţii limită, am navigat pe ocean cu sentimentul destinaţiei necunoscute, am înfruntat animale sălbatice, am descoperit locuri naturale frumoase, am împărţit aceeaşi hrană câştigată cu greu din braţele naturii, am gustat din durerea sclaviei, chiar a morţii şi am iertat copilul din a cărui greşeală am ajuns împreună pe acea insulă, după doi ani devenind într-adevăr alţi oameni.

De asemenea am trăit la maxim si evenimentele din Robinson Crusoe, carte care m-a impresionat frumos prin întâmplările prin care a trecut personajul principal. Şi exemplele pot continua… Astfel am cunoscut bucuria de a participa întru totul la acţiunea unei cărţi şi aşa mi-am dezvoltat un “al şaselea simţ”.

În prezent îmi este puţin greu să îmi trimit “observatorul”, în primul rând pentru că nu mai citesc :-s, chiar dacă ştiu că plăcerea ar fi maximă simţindu-mă din nou printre personajele unei opere literare.

13 comentarii la „Observator literar”

  1. si eu am citit si Doi ani de vacanta si Robinson Crusoe, a doua a fost foarte faina. cand am terminat’o de citit mi-a parut rau ca era gata 😀

  2. Din pacate nu am fost fanul cartilor de aventura, pot sa numar pe degetele de la o mana cartile din literatura noastra pe care leam citit. Probabil pentru faptul ca aveam o altfel de mentalitate pe vremea aia, iar acum mi se pare prea tarziu sami fac o pasiune din asta. De altfel, prefer cartile care trateaza subiecte rupte din realitate de zi cu zi.

    1. Ştiu şi de la colegii de clasă despre genul de cărţi despre care vorbeşti. Mi-aş dori să am mai mult timp să “gust” şi din ele, dar acel timp îl voi acorda mai degrabă cărţilor din literatura românâ.

  3. Recunosc că nu mă dau în vânt după literatura noastră, ci după cea straină, dar totuşi, o citesc mai mult pentru cerinţele din liceu.

Comentariile sunt închise.