Chestionarul lui Proust

 • 11 februarie 2012
 • 19 Comments

Anul trecut prin luna Octombrie, respectabila mea doamna de Limba si literatura romana ne-a facut placerea de a ne vorbi despre intrebarile lui Marcel Proust, mai exact Chestionarul lui Proust. Acesta contine 24 de „intrebari” care vor duce la autocaracterizarea celui care raspunde. Recent mi-am dat seama ca nu i-am acordat prea multa atentie si nu am raspuns la toate intrebarile. Mi-a picat fisa si am zis sa fac un articol pe aceasta tema si o leapsa, de ce nu :-„

Chestionarul lui Proust

 1. Principala mea trasatura: din motive de a fi original, diferit de mediocritate si aspiratia mea catre perfectiune, mi-am dezvoltat caracterul astfel incat sunt capabil sa iert cele mai grave greseli care mi se fac si, de obicei, sa le uit, trecand mai departe.
 2. Calitatea pe care doresc sa o intalnesc la un barbat: de multe ori intalnesc persoane de sex masculin cu un simt al umorului sub nivelul inteligentei lor, ceea ce duce la glumele de foarte prost gust si de aceea as prefera seriozitatea.
 3. Calitatea pe care doresc sa o intalnesc la o femeie: imediat m-am gandit la calitatea pe care as dori sa o intalnesc la iubita mea, dar nu pare prea corect. Generalizand, cred ca ar fi sinceritatea.
 4. Ce pretuiesc mai mult la prietenii mei: cel mai mult apreciez faptul ca pot sa imi pun sufletul pe masa in fata lor (prietenilor adevarati) fara nici o remuscare.
 5. Principalul meu defect: tocmai ce mi-am dat seama de la o vreme ca sunt prea bun cu toata lumea, indiferent de comportamentul pe care il au cu mine in alte dati.
 6. Indeletnicirea mea preferata: fie! Din 16 decembrie 2011, bloggingul, fiindca am cunoscut persoane deosebite si ce-i cel mai frumos, o voi face in continuare.
 7. Fericirea pe care mi-o visez: asta tine de viitor. Bineinteles o visez, ma visez alaturi de familie, familia mea undeva pe o insula insorita, o casa mare sau intr-o masina in drum spre o locatie frumoasa, fara griji si fara stres. Doar noi si placerea de a fi impreuna8->.
 8. Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire: sincer cred ca ar fi pierderea puterii de a visa, a spera si a iubi.
 9. Locul unde as vrea sa traiesc: nu m-am gandit exact unde, dar as vrea sa fie un loc linistit cu o priveliste de poveste.
 10. Culoarea mea preferata: este culoarea cerului, culoarea echipei mele iubite de fotbal Universitatea Craiova, albastru.
 11. Floarea care-mi place: flori imi plac mai multe, dar cea mai frumoasa mi se pare trandafirul pentru ca imbina frumusetea petalelor cu pericolul atingerii spinilor.
 12. Pasarea mea preferata: porumbelul. Am cativa si ma incanta de fiecare data cand ma uit la ei.
 13. Prozatorii mei preferati: inca din copilarie mi-am dezvoltat imaginatia citind povestile lui Ioan Slavici, aventurile lui Jules Verne, intamplarile relatate de Edmondo de Amicis in Cuore, nemuritoarele povesti ale Fratilor Grimm, basmele care ma minunau ale lui Petre Ispirescu, Amintirile din copilarie ale lui Ion Creanga, mai tarziu descrierile aventurilor de Jack London, romanele lui Camil Petrescu si Momente si schite de Ion Luca Caragiale.
 14. Poetii mei preferati: Mihai Eminescu, George Cosbuc, George Bacovia. Acum, sa recunosc, nu am citit/invatat prea multe poezii pana acum pentru ca nu le intelegeam pe toate:-„
 15. Eroii mei preferati din literatura: Nică, copiii din Doi ani de vacanta de Jules Verne, Robinson Crusoe, Vineri, Harry Potter.
 16. Eroinele mele preferate din literatura: din literatura copilariei, sa zicem Degetica, Dorothea (din Vrajitorul din Oz) si altele chiar nu-mi vin in minte.
 17. Compozitorii mei preferati: daca nu s-ar fi intamplat sa am o cea mai buna prietena, nu i-as fi cunoscut pe Richard Clayderman si Lara Fabian. Ma linistesc si Celine Dion, LeAnn Rimes, James Blunt, Edward Maya, Joyce Jonathan, Outlandish, Jason M’raz, Arash si vechile melodii de la O-Zone.
 18. Pictorii mei preferati: Alina Vulpe (colega de la liceu, talent), Leonardo da Vinci, Van Gogh, Pablo Picasso.
 19. Eroii mei preferati din realitate: eroii mei sunt cei mai buni oameni pe care as fi putut sa ii intalnesc – parintii mei.
 20. Ce urasc cel mai mult: incercarea de manipulare ma scoate din sarite pentru pur si simplul fapt ca o persoana incearca sa se simta bine pe pielea altcuiva.
 21. Calitatea pe care as vrea sa o am din nastere: aici m-am gandit ceva si am ajuns la – mai multa putere de convingere -. Poate este altceva, dar in acest moment asta imi cam lipseste.
 22. Cum as vrea sa mor: o intrebare pe care nu mi-am pus-o niciodata. Imi pare greu sa-mi imaginez un asemenea lucru:-s Totusi as vrea sa mor implinit, iar cei dragi sa fie mandrii de realizarile mele.
 23. Greselile ce-mi inspira cea mai mare indulgenta: cum am raspuns si la intrebarea numarul 1, cele mai mari greseli sunt cele care ma fac indulgent.
 24. Deviza mea: implicarea, dedicarea si rabdarea sunt cheia succesului. Acest moto l-am dobandit in timp si este valabil si acum, pentru mine.

UPDATE (19 iulie 2012): Cei care au răspuns la chestionar:

 1. Vienela
 2. Aura Rusu
 3. SebiBu
 4. Dor De Dragoste
 5. Ramona
 6. ideisiidei
 7. Laurenţiu
 8. Ana
 9. Gratian Lascu
 10. Julie
 11. Daniel Botea
 12. Probiu
 13. Crisego
 14. Emil Călinescu
 15. Aniela Deby
 16. Andrei Terecoasa
 17. Axlandra

P.S: Dacă ai preluat leapşa, te rog frumos să laşi un trackback la comentarii pentru a te trece pe listă. Mulţumesc!