Orasul celor 7 minuni

Buna ziua tuturor !
Probabil cu toţii aţi auzit de Oraşul celor 7 minuni, Caracal, dar nu ştiţi că majoritatea minunilor au dispărut cu timpul.
Ceasul din gară

Singura minune rămasă este ceasul din gară care are pe o parte orele notate cu cifre arabe iar pe altă parte cifre romane.

Cimitirul pe Str. Învierii

O altă minune a fost constituită de faptul că pe o lungă perioadă de timp strada pe care se afla cimitirul se numea Învierii.
În 1877 a fost contruit acest cimitir pt. a fi îngropaţi eroii Războiului de Independenţă, însă cand localnicii şi-au dat seama de acest lucru a fost schimbata denumirea străzii.

Penitenciarul pe Str. Libertăţii

Pe la 1950 strada pe care se află acum Judecătoria, şi unde de la 1848 funcţionau Tribunalul şi un loc de detenţie a primit denumirea Libertăţii. După desfiinţarea închisorii a dispărut si denumirea străzii însă “minunea” s-a păstrat.

Fabrica de pâine pe Str. Foametei

Actuala stradă Craiovei se numea Foametei, iar după construirea fabricii de pâine a început să se vorbească despre o nouă minune, dar la scurt timp s-a luat decizia de a fi schimbata denumirea străzii.

În prezent se vorbeşte despre multe alte “minuni”, dar unele sunt inventate.
Cateva exemple ar fi:

  • Macaraua uitată între blocuri dupa construcţia acestora
  • Incendiul de la sediul pompierilor
  • Porţile de la poliţie au fost furate
  • Biletul de autobuz din gară până în centru era 1,25 lei, iar din centru până la gară era 1,50 lei.
  • Un om şi-a legat capra de o bariera, iar când s-a ridicat bariera capra a fost spânzurată.
  • A fost construită o statuie cu eroi de război cu puştile îndreptate spre Casa Armatei.

Cea mai des auzită este că în Caracal s-a răsturnat carul cu proşti. Legenda s-a creat dintr-o confuzie, există mai multe teorii care contrazic acest lucru. Una dintre ele ar fi că în acel car se afla prostimea(denumirea oamenilor din popor), varianta auzită mai des de mine: era vorba de nişte oameni care veniseră la târgul de săptămâna cu ploşti, iar de la ploşti la proşti a fost doar un pas.

Articol realizat de Mihaela-Lavinia N.

Vlăduţ

Vlăduţ mă numesc şi sunt student în anul III la Universitatea Politehnica Timişoara. Sunt o persoană simplă, om în devenire, atipic, realist, narcisist în glumă şi gânditor (poate prea mult). Iubesc cu mult curaj şi patos simplitatea, oportunităţile, viaţa, natura, Timişoara, studenţia, voluntariatul, părinţii, iubita, prietenii, cărţile, aerul curat, iar asta îmi ocupă tot timpul. Sunt mereu în căutare de frumos, mă bucur pentru fiecare lucru din jurul meu şi acestea îmi asigură fericirea zilnică.

7 thoughts to “Orasul celor 7 minuni”

  1. Chiar azi la “Asta-i Romania” de pe Kanal D ,a fost un reportaj despre asa zisele minuni din Caracal:) . Orice s-ar spune Caracalul este un oras foarte frumos si are ceva aparte , dar din pacate este si locuit …

  2. Amuzante minunile din Caracal, desi este putin impropriu spus minuni. Si cu ocazia asta am aflat si de unde vine expresia “s-a rasturnat carul cu prosti”. Sa ai o duminica relaxanta!

  3. Pingback: Leapsa de cinema -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *